Motorsport

Motorsport

Inom motorsporten finns det en uppsjö av olika grenar, som till exempel bilsport, mc-sport, båtsport och skotersport med mera.

Den kanske mest kända och även mest prestigefyllda av alla grenar inom motorsporten är Formel 1, även kallad F1-cirkusen, då loppen i den serie som körs under ett helt år ofta lockar stora åskådarmassor samtidigt som många stall har enorma budgetar att lägga på sina bilar.

En annan gren inom bilsporten som skiljer ganska mycket från F1 är rally, bland annat eftersom rally inte körs på bana utan på riktiga vägar med bilar som till utseendet påminner betydligt mer om personbilar än vad F1-bilar gör. Rally är en populär motorsport i Sverige, framför allt eftersom VM-deltävlingen Svenska rallyt avgörs i de värmländska skogarna varje år i februari.

Speedway är precis som rally en av de populäraste motorsporterna i Sverige. Till skillnad mot många andra motorsporter så är speedway en sport som körs i lag. I Sverige finns till exempel Elitserien i speedway med kända lag som till exempel Smederna, Vargarna, Indianerna och Rospiggarna.

Dragracing är troligtvis den motorsport i vilken man hittar de allra snabbaste ekipagen. Dragracing körs på en rak bana som endast är 400 m lång där det gäller att köra så fort som möjligt. Hastigheterna som bilarna kommer upp i mot slutet av banan överstiger ofta 400 km i timmen, så dragracing kan verkligen sägas vara en fartfylld sport.