Intresse för tyngre fordon

Att köra lastbil är ett yrke som många motorintresserade skulle vilja. Att få framföra ett långt och tunga ekipage på landets vägar och känna friheten i lastbilen. För att få köra lastbil krävs en del kompetenser, för att du ska kunna framföra fordonet på bästa sätt.

Lastbil

Yrket

Lastbilsyrket är något som lockar många, kanske på grund av friheten och ansvarsfullheten att frakta tunga och långa transporter. För att kunna hantera ett sådant fordon krävs god kompetens och skicklighet av föraren. Man måste vara i god fysisk form för att orka med alla lastningar och även ha en god allmän hälsa för att klara av att arbeta olika skift där nattförningar kan vara en del i yrket. Det gäller att lära sig att säkert förankra lasten i bilen så transporten sker på ett säkert sätt.

Det är också som lastbilschaufför viktigt att ha god social kompetens för att bemöta kunderna på ett bra sätt. Kunden är alltid i fokus och som chaufför representerar du det företag du arbetar åt.

Kompetens

För att få framföra lastbil krävs det en speciellt körkort för det. Det finns två olika indelningar på körkortet, lätt lastbil och tung lastbil. För att få framföra en lätt lastbil (<3,5 ton) behöver man ett körkort med B-behörighet. För att få framföra en tung lastbil (>3,5 ton) krävs en C- behörighet, eller i vissa fall en CE-behörighet för att få framföra fordonet.

Att arbeta

Att framföra en tung lastbil är ett ansvarsfullt uppdrag. Här är det otroligt viktigt med trafiksäkerheten och det gäller att fordonet man sitter i är säkert på vägen. Det gäller att du som förare kan lita på ditt fordon och försäkra dig om att du kommer fram med lasten som den såg ut när den lastades. Tar du anställning på ett företag och ska framföra en tung lastbil är det viktigt att du kan lita på fordonet och att du vet att företaget har säkra lastbilar.

Är du ny inom yrket kan det vara ett tips att börja köra en lätt lastbil för att få mer erfarenhet, lära dig att framföra fordonet på ett säkert sätt och känna dig trygg i din yrkesroll. Ett tips är också att till en början ta anställning på ett åkeri istället för att starta ett eget. Du får då en lastbil tilldelad dig och du får en garanterad lön tilldelad. Det är inte så lätt att ta sig in på transportbranschen som ny och genom att ta anställning på ett känt företag får du knyta kontakter, lära dig om yrket och vad det innebär.

Går du i tankarna att ge dig ut på de öppna vägarna? Har du ett brinnande intresse för motorer och tunga fordon? Då är lastbilsyrket perfekt för dig.

Fakta i texten är hämtad från shop.tya.se.

 

This entry was posted in Tips.