Nascar

Nascar

Nascar  eller National Association for Stock Car Auto Racing som initialförkortningen (akronym) står för , är en av USA’s största motororganisationer och driver en del olika motorserier med det gemensamma namnet.

Historiskt sett kan man säga att det var någonstans efter andra världskrigen som det stora intresset för att tävla med vanliga bilar som blivit trimmande, så kallad ”stock-car racing” började ta fart. Efter en tid ordnade man banor på ställen runt om i hela landet som hela tiden drog fler och fler besökare. Ett problem var dock att man på denna tid inte hade kommit överens om några gemensamma regler att förhålla sig till, vilket i sin tur ledde till en del diskussioner om vart det fanns bäst bilar och förare.

Det var först 1947 som Bill France Sr, från den välkända motorsportorten Daytona Beach i Florida, ordnade ett möte på ett hotel i staden med andra involverade inom stock-car racingen som de slutligen kom att skapa organisationen NASCAR. Inledningsvis var det få som trodde på den kommande framgångssagan, något som vi misstänker att en del med ekonomiska intressen fick ångra bittert.

NASCAR-tävlingar körs nu för tiden på väldiga ovala banor med topphastigheter kring 350km/h på de allra snabbaste av dom och är idag en miljardindustri där en stor del av tillgångarna kommer från souvenirer knutna till organisationen och dess förare. Endast en organisation i världen anses som större och det är självfallet Formel 1.

This entry was posted in Tips.