Att vara bilägare

Som bilägare finns det en rad olika viktiga saker att tänka på, såsom olika typer av försäkringar, skatt, besiktning och underhåll med mera.

En av de absolut viktigaste sakerna man som bilägare bör tänka på att är att ens bil är försäkrad. Den så kallade trafikförsäkringen är obligatorisk och således något man måste ha. Denna försäkring är till för att täcka grundläggande skador på ett fordon. Utöver det är det givetvis bra att ha någon typ av kompletterande fordonsförsäkring via ett försäkringsbolag eller liknande, framför allt om bilen är av nyare modell.

Fordonsskatt är något man också måste betala om man är ägare av en bil. När man ska betala fordonsskatt bestäms av slutsiffran i bilens registreringsnummer. Hur stor skatt man ska betala beror på ett antal olika faktorer som till exempel bilens storlek, hur stora koldioxidutsläpp den har, ålder samt miljöklass. Betalar man inte fordonsskatten i tid åläggs bilen med körförbud.

Precis som man måste betala fordonsskatten måste man också besiktiga bilen med jämna mellanrum. När en bil ska besiktigas bestäms av slutsiffran i bilens registreringsnummer. Bilar som är äldre än fem år skall besiktigas varje år. En ny bil behöver däremot inte besiktigas första gången förrän efter tre år. Om inte bilen besiktigas när den ska beläggs den med körförbud. Samma sak gäller om man inte rättar till de fel som eventuellt påpekas under en besiktning.

Både för sin egen komforts skull och för bilens värde så är det dessutom en bra idé att försöka hålla bilen i gott skick på både in- och utsidan. Att exempelvis behandla lacken och hålla den fräsch i stort kan hålla värdet på bilen åtskilliga tusenlappar högre när den en gång ska säljas, än om du inte skött bilen alls.

En annan viktig sak är att man har rätt däck på sin bil. Däcken måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm. Dock rekommenderas det allmänt att ha ett mönsterdjup på minst 3 mm för ett bra grepp. Vid vinterväglag är det obligatoriskt med vinterdäck. Dessa skall ha ett mönsterdjup på minst 3 mm samtidigt som de skall vara märkta med M+S, vilket står för ”mud and snow”. Dock rekommenderas att inte köra med däck med ett mönsterdjup på mindre än 5 mm för bästa säkerhet.

This entry was posted in Tips.