Moto GP

Moto GP är bilsportens motsvarighet till Formel 1 och det är den högst rankade serien inom roadracing.

Moto GPTidigare har det körts flera lopp inom denna sport, beroende på vilka klasser som funnits. Fram till 2002 var klasserna rigida och tävlade man exempelvis i 500cc fick man välja mellan två- eller fyrtaktsmotorer, men man var bunden till hösts 4 cylindrar. Efter 2002 ändrades dessa regler och man fick istället välja mellan en fyrtaktare med 990 cm3 eller en tvåtaktare på 500 cm3. Detta gjorde att fler och fler gick över till fyrtaktare och efter 2004 finns nästan inga tvåtaktare kvar.

Moto GP har blivit en sport som många följer med spänning och idag finns det till och med onlinesajter man kan ”betta” på sporten. Är man motorintresserad och gillar motorsport är detta en otroligt rolig och spännande sport att betta på eftersom de tävlande är så jämna och det är svårt att tippa vinnaren. En bra sajt som har odds på Moto GP är Betsafe där du bland annat kan betta på världsmästerskapen. Du hittar genom att klicka på ”odds” och klicka dig vidare på ”motorcykelsport”.


Från och med 2012 finns det 3 olika klasser att tävla i;

  • Honda 600MotoGP – Det här är den högsta klassen i serien. Motorcyklarna är inte tillverkade i fabrik utan det är prototyper som används på banan. Motorerna är 4-fyrtaktsmotorer på 1000cc. För att få ställa upp och tävla i denna klass måste föraren vara minst 18 år.
  • Moto2 – Denna klass körs också med 4-fyrtaktsmotorer fast med en kapacitet på 600cc. Motorcyklarna är alla av märket Honda och chassit får bestå av en viss mängd prototypdelar. För att få ställa upp i denna klass måste föraren vara minst 16 år.
  • Moto3 – Även denna klass körs med 4-fyrtaktsmotorer och motorcyklar som är prototyper. Motorerna är på max 250cc.

Idag är tävlingarna upplagda så att man tränar på fredag, kör både träning och kval på lördag och sedan tävling hela dagen på söndag.

Mästerskapet i Moto Gp avgörs under 17 tävlingar som förekommer runt om i hela världen. Varje tävlande får olika poäng beroende på hur de placerar sig i tävlingarna och den som har högst poäng när säsongen är avslutad vinner världsmästartiteln. Tävlingar har ibland hållits i Sverige och har då hållits på Scandinavian Raceway, Gelleråsen, Hedemora och Kristianstad. Tävlingarna brukar vara väldigt jämna och ibland är det mindre än 2 sekunder per varv som skiljer hela startfältet. Förarna kör gärna efter varann för att kunna ligga i ”suget” av konkurrenten framför. Detta gör att de mot slutet får en god chans att komma om och komma först i mål. Banorna som de kör Moto GP på är ganska breda och motorcyklarna relativt smala så det finns plats att köra flera i bredd på banan. Förarna i Moto GP är väldigt skickliga och kan köra väldigt nära varandra, i hög fart, utan att krocka. Är du intresserad att läsa mer om Moto GP kan du besöka sportens egna sajt http://www.motogp.com.