Som anställd kan du få tjänstebil om arbetsgivaren tycker att detta är en bra och fördelaktig lösning, vad är det då för fördelar och hur mycket kostar det att ha en tjänstebil. Ja, vi ska försöka räta ut några frågetecken med detta inlägg.
Utnyttjar du tjänstebilen privat så kommer det att ses förmån och du måste skatta för den användningen, är det så att företaget även står för drivmedlet så måste du skatta förmånsbeskatta även för det. Det värderas enligt schabloner och på skatteverkets hemsida kan du läsa mer. På sidan www.tjänstebilen.nu kan du läsa flera intressanta artiklar om hur du som företagare bör tänka inför ett leasingavtal. Det finns även artiklar som riktar sig till dig som använder tjänstebil om bland annat bra vinterdäck och Ecodriving.
Fördel med tjänstebil
- Du slipper att bilen minskar i värde.
- Fördel om du har ett avtal som gör att du slipper betala service och reparationer.
- Du behöver inte oroa dig över andrahandsvärdet på bilen.
Nackdelar med tjänstebil
- Det kanske inte går att välja vilken bil som helst
- Om du inte kör mycket med bilen kan det bli dyrt för dig
Att välja mellan att ha tjänstebil och köra sin privata bil i tjänsten och få ut milersättning är en klurig ekvation. Körs det mindre än 1000 mil om året så blir nog privatbil den bästa ekonomiska lösningen. Man får räkna ut på ett ungefär hur mycket man kommer att köra i tjänsten och hur mycket man kör privat, och hamnar man under 1000 mil per år så finns det ingen fördel med att ta tjänstebil. Om du kör lite så är förmånsskatten lika hög på en tjänstebil oavsett hur många mil du kör per år. Med tjänstebil så betalar företaget alla de kostnader som finns för bilen, samtidigt som det görs ett löneavdrag för dig som anställd. Du får också betala förmånsskatt för den privata användningen av tjänstebilen.