Lampor till din bil

BilljusGlödlampor till bilen är superviktiga. Dels är det ett lagbrott att åka omkring utan fungerande belysning, men det är dessutom farligt både för dig själv och för dina medtrafikanter. Syns du inte så finns du inte.

I synnerhet på vinterhalvåret då det är mörkt en stor del av dygnet är det viktigt att ha fullgoda strålkastare. Det är därför lämpligt att se till du som bilägare har en uppsättning av de vanligaste lamporna till hands i din bil.

Det finns en uppsjö olika glödlampor att välja mellan. Vilken lampa som passar din bil och som du ska i reservdelslådan kan du se i bilens instruktionsbok. Ett bra ställe att köpa sina glödlampor är Mekanika.se som har ett stort urval av kvalitetslampor från Osram. De har alla smålampor man kan behöva till kupébelysning och instrumentbelysning men självklart även de lampor du behöver till strålkastare och bakljus.

Strålkastarna är ett speciellt kapitel. Det finns två typer av lampor, och man kan inte byta från det en systemet till det andra, utan det som finns i bilen finns där för gott. Visserligen finns det konverteringssatser som gör att du kan byta från halogen till xenonljus, men det är stor risk att konverteringen blir olaglig då man ökar bländningsrisken genom en konvertering. Om du är osäker och vill ha rådgivning kan du kontakta Motormännens riksförbund, en organisation som bland annat ger råd i olika bilfrågor.  Vilken typ av strålkastarsystem du har i din bil framgår av bilens instruktionsbok.

Även om man inte tänker byta lampsystem behöver förstås lamporna bytas då de går sönder. En halogenlampa har en förväntad livscykel på mellan 250 och 1 000 timmar så bli inte förvånad om din bil blir enögd rätt som det är. En halogenlampa kostar mellan 29 och 55 kronor hos Mekanika. En xenonlampa hänger med lite längre då den förväntas lysa i 2 000 timmar eller mer och kan kosta upp till 695 kronor. När du byter lampa i din bil ska du se till att inte fingra på glaset på den nya lampan, det kan försämra ljusegenskaperna.

This entry was posted in Tips.