Håll bilen fin

Våra bilar är ibland bland våra käraste ägodelar och de bör liksom allting annat vårdas ömt och med eftertanke. Att vårda sin bil har både med fåfänga, ekonomi, hälsa och med säkerhet att göra och det finns massor sätt att göra detta. Vi skriver om några av våra bästa bilvårdstips.

bilvård

Oavsett om det handlar om däckvård, lackvård eller interiörstädning så gäller det att ha bra produkter att jobba med. Har man till exempel halvdana produkter när man jobbar med utsidan så är risken snarare att man gör mer skada än mer nytta – till exempel så kan man skada eller slita på lacken om det innehåller något skadligt ämne i medlet. Därför ska vi presentera några av våra bästa metoder och bra produkter att använda sig av.

Produkter till bilvård

Läder och vinyl-rengöring – Vi kan rekommendera märket M3 till detta. Detta använder man för att rengöra bilens interiör från fett och smuts, dvs. bland annat gummi, läder och plast. Det fina med detta är att det inte lämnar några fläckar, samtidigt som det polerar och ger glans.

Bilschampo – När man tvättar bilen så är det viktigt att använda sig av ett schampo av kvalitet. Det ska samtidigt som det är effektivt, också vara skonsamt mot lacken, så att det inte samtidigt som det tvättar, sliter på lackytan.

Hårdvax – Har du en nypolerad lack så är ofta flytande hårdvax du vill ha för att skydda lacken från oxidation och olika typer av yttre faktorer så som vägsalt och liknande. Det du ska se till är att vaxet är ett så kallat schampofast vax, som inte försvinner då man använder sig av bilschampo.

Det finns en hel del andra bra tillbehör också, bland annat för att tvätta däck och hjul. Men istället för att köpa en sådan produkt så föreslår vi att ni avfettar ordentligt och sedan använder er av högtryckstvätt.

Metoder och skydd

Det finns en del olika typer av behandlingar som går att lägga på sin bil för att ge den nytt liv eller göra så att den får ett längre liv från första början. Informationen om behandlingarna är hämtade från bilvårdsföretaget Högtrycks hemsida.

Lackbehandling – Det finns sätt som förvisso är lite dyrare än de ovanstående varianterna, men med riktigt bra och lättskötta resultat. Ett lackskydd som anses vara ett av de bästa på marknaden är ett som kallas för Touchgard. Detta är ger både ett mycket bra skydd för lacken som håller i 18 månader och dessutom en otroligt bra glans i lacken. Det finns även ett motsvarande för rutorna på bilen. Det fungerar på ett liknande sätt och gör bland annat så att när det regnar så behöver du knappt använda dig av vindrutetorkarna eftersom vattendropparna blir till små pärlor som rör sig uppåt med vinden.

Läderbehandling – Läderklädslar i bilar är mycket viktiga att sköta om för att de ska hålla sig fina och fräscha. Det skydd som finns naturligt i lädret löses med tiden upp av det fett och smuts som kommer från kroppen. Därför är det viktigt att behandla lädret, helst innan sprickor och skador börjar uppstå.

Glasbehandling – Glasbehandlingar som exempelvis Glassguard är något som ger vindrutan en ökad slitstyrka och har dessutom vattenaviserade egenskaper, vilket innebär att vatten som kommer på vattnet att formas till små pärlor och rinna iväg – utan att du behöver använda vindrutetorkare. Dessutom så kommer sikten att förbättras väsentligt.

 

This entry was posted in Tips.