Gumball 3000

Snabba bilar, alla byggda enligt precisa specifikationer. En avstängd sträcka med publik runt om. Säkerhetspersonal, ambulanser och lagkamrater står vid vägkanten och håller andan. Gumball 3000 är en motorsporttävling som bryter mot alla dessa lagar. 

Gumball 3000 är en biltävling som uppkom i Storbritannien under sent 90-tal. Upphovsmannen är Maximillian Cooper och hans fru Julia Brangstrup. Resan förändras från år till år, men är alltid 4,800 km och brukar sträcka sig över åtta dagar. Förra året började de tävlande i Köpenhamn och slutade i Monaco genom att köra genom  Stockholm, Helsingfors, St. Petersburg, Tallin, Riga, Vilnius, Warsawa, Karków och Vienna.

Runt 100 bilar brukar ställa upp i varje tävling. Det finns inga regler om vilken bil du får köra. Eftersom kostnaden för att delta är hög, ca £25.000 (266.660 kr), brukar de flesta bilar vara otroliga lyxbilar. Vissa dekorerar sina bilar på roliga och överlyxiga vis, ett år var en bil utklädd till en blå, hårig elefant. Fastän majoriteten är snabba, futuristiska bilar med otroliga prislappar, är det inte nödvändigtvis den som är först i mål som vinner. Gumball 3000 handlar om livsstil, njutelse och att leva livet. Det som gör resan i bästa stil kan lika gärna stå högst på prispallen.

Förra årets vinnare var Team Salam som nådde Monaco två timmar innan andraplatsarna. Team Galag vann priset The Spirit of Gumball. Det finns stammisar som återkommer varje år men även nya förare, både professionella som amatörer. Därför är det alltid svårt att gissa vem som kommer att vinna.

Under åren har tävlingen kritiserats. Den körs på allmänna vägar och många deltagare har svårt att följa landets lagar och max hastigheter. Under 2007 stoppades 70 bilar i Nederländerna, däribland rapparen Xzibit som tappade körkortet. Han hade kört 50 km snabbare än maxhastigheten. Det har också skett olyckliga krockar med bilar som inte är med i tävling. I vissa fall har en eller båda chaufförerna avlidit.

 

This entry was posted in Tips.